WvW Wåhlins värsta Westmalle – öl nr 9

I semestertider kan det bryggas öl en torsdag.
Bryggassistenten ville försöka sig på att återskapa den belgiska Westmalle dubbel, så det blev dagens uppgift.
Drygt 5 timmar höll vi på.

Malt och andra extraktgivare:
2900 g (78,4 %) pilsnermalt
200 g (5,4 %) caraplus 10
200 g (5,4 %) carablond 20
150 g (4,1 %) special B
250 g (6,8 %) mörkt kandisocker

Humle:
Tettnang, kottar, alfasyra 5,1 % – 18 gram, 60 minuter
Styrian Goldings, kottar, alfasyra 6,2 % – 10 gram, 20 minuter
Saaz, kottar, alfasyra 4,1 % – 10 gram, 5 minuter

Mäskningsschema:
50 grader i 15 minuter
62 grader i 15 minuter
70 grader i 30 minuter
76 grader i 10 minuter

Mäskningen gick bra. Vi började med 12 liter vatten och spädde med kokande från vattenkokaren vid temperaturstegringarna. Vi avslutade mäskningen med lite för lite vatten och därför blev också pre-boil gravity något högre än vad vi räknat med. Vi tillförde därför ytterligare kokhett vatten i samband med uppkoket.

Vörten hade vi planer på att koka i 90 minuter, med första humlegivan i efter 30 minuter. Bryggassistenten spädde med lite för mycket vatten under koket så vi förlängde koktiden med ca 15-20 minuter. Vi valde då att plocka upp bitter- och smakhumlepåsarna för att dessa inte skulle gå med för länge.

Kandisockret tillsatte vi med ca 20 minuter kvar.
Vörtkylaren och Protafloc åkte i när 15 minuter återstod.

Jästen som användes var en Wyeast belgisk strong ale 1388. Förkulturen på en liter gjordes fyra dagar före bryggning och den nybyggda magnetomröraren såg till att jästen mådde fint på bryggdagen.

OG = 1.062 (estimerat 1.067)
FG = 1.012 (estimerat 1.016) [1.014 efter 8 dagars jäsning i källaren (18 grader), flyttades därefter upp ett dygn i rumstemperatur (22-24 grader)].

Ca 7 % ABV efter kolsyrandet.

Primades med en mockasockerbit per 33/35,5 cl flaska. Totalt åkte 20 (en back) + 14 flaskor in i garderoben.

Redan nu kan jag konstatera att den är för ljus för att likna Westmalle dubbel. Hoppas att den blir god ändå, även om det kanske inte blir någon klon att tala om 🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s