Vintervärmare – öl nr 17

Ett försök att brygga en alkoholstark mörk engelsk ale med relativt hög beska och restsötma. Förhoppningsvis ska man kunna njuta av denna under mörka och kalla vinterkvällar 🙂

14 liter blev det i jäshinken innan förkulturen med jästen tillsattes.

Malt och andra extraktgivare:

3,5 kg (68,6%) pale ale malt dubbelkrossad, Viking
0,4 kg (7,8%) café light malt från Castle Malting
0,3 kg (5,9%) münchnermalt, Viking
0,2 kg (3,9%) vetemalt, PGW
0,2 kg (3,9%) crystal 300, Viking

0,5 kg (9,8%) mellanmörkt torkat maltextrakt, Muntons – tillsattes när ca 15 minuter av koktiden återstod.

Värmde 25 liter vatten och mäskade in vid 62 grader. Höll denna rast i 40 minuter och höjde därefter tempen till ca 72 grader. Höll detta i 15 minuter innan utmäskning vid 77 grader i ca 10 minuter.

Kokade i 90 minuter.
Som bittergiva använde jag 30 gram Challenger (pellets, alfa 7,78%) och 15 gram Bramling Cross (pellets, alfa 6,0%) – dessa fick koka med i 60 minuter. När 20 minuter återstod tillsatte jag smakhumlen East Kent Goldings 15 gram (pellets, alfa 4,8 %). Med kvarten kvar åkte 1 krm Protafloc i och vörtkylaren.
Någon minut innan kokslut tog jag upp påsarna med bitter- och smakhumlen. Skickade sedan i 20 gram var av Challenger och East Kent Goldings som fick ligga i under hela kylprocessen.

Kylde vörten till ca 18 grader. Lyfte ur humlepåsarna och vörtkylaren och försökte få till en whirlpool. Lät det stå i ca 15 minuter och började tappa över till jäshinken. När jag fått ut ca 12 liter var det mycket grums i botten och jag körde då en whirlpool till, tappade ut två liter till men lät de sista 2-3 litrarna vara.

Jästen var en återanvänd English ale WLP002. Skördade dagen innan bryggning, tvättade den och sedan åkte en ”lagom mängd” ner i e-kolven tillsammans med en liter vört (1 liter vatten och 100 gram DME som kokat i 15 min).

Syresatte vörten i jäshinken genom att vispa med ballongvisp. Tillsatte förkulturen och vispade igen.

Pre-boil = 1.056 (estimerat 1.060)
OG = 1.080 (estimerat 1.083)
FG = 1.018 (estimerat 1.026)

Jäste i källaren, 17-18 grader, i en vecka. Flyttade därefter upp i rumstemperatur, 18-20 grader, i ytterligare 6 dagar.
Primade med en mockasockerbit per 33 cl flaska. 2 backar, dvs 40 flaskor, blev det totalt.
Efter kolsyrejäsningen landar ölet på ca 8,5 % ABV 🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s