Uddungarnas ale-lager – öl nr 8

Idag bryggde jag ytterligare en Kölsch.
Eftersom min bryggassistent envisades med att få skruva receptet lite konstaterade även hon att produkten inte blev en typriktig Kölsch. Ölet kallas därför Uddungarnas ale-lager (uddungarna = Huddinges urbefolkning). En riktigt kul och effektiv bryggning!

Malt:
2500 g pilsnermalt
200 g Cara blond 20
150 g vetemalt
25 g Special B

Mäskningsschema:
52 grader i 30 minuter
62 grader i 25 minuter
72 grader i 20 minuter

Total mäskningstid, inkl tempstegringar, ca 100 minuter.

Efter mäskningen kokades vörten i 90 minuter. När 60 min återstod tillsattes bitterhumlen (Perle, pellets, alfasyra 8,8% – 10 gram). När 20 min återstod åkte första smakhumlen i (Hallertauer Mittelfrueh, pellets, alfasyra 4,6% – 10 gram). Vid 15 min åkte vörtkylaren i, ett halvt krm Protafloc samt den smakgiva som jag glömt (Perle, pellets, alfasyra 8,8% – 10 gram). När 5 min återstod åkte aromgivan i (Hallertauer Mittelfrueh, pellets, alfasyra 4,6% – 15 gram).

Ca 13,7 liter hamnade i jäshinken 🙂 (mot estimerat 12,5 liter)

OG = 1,044 (estimerat 1,046)
FG = 1,010 (estimerat 1,011)

Jäsning i 16-18 grader i 4 dagar, därefter i rumstemperatur (20-22 grader) i 4 dagar.

Primade med 2 st mockasockerbitar per 50 cl flaska, 1 st bit per 33 cl flaska. Det blev 22 st 50 cl flaskor och 4 st 33 cl.
4,9 % ABV.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s