Sommarvete no 2 – öl nr 6

Veteöl nr 1 var min första helmaltsbryggning och jag lärde mig en hel del då om hur jag inte borde göra.

Så… på´t igen med ett lite förändrat recept.

Batch 11 liter

Vetemalt 1,9 kg
Pilsnermalt 1,274 kg
Caraplus 10 0,1 kg

Mäskade enligt nedanstående mäskningsschema:
39 grader ca 20 minuter
50 grader ca 20 minuter
62 grader ca 25 minuter
72 grader ca 20 minuter
78 grader ca 10 minuter

Började med 14 liter vatten och fyllde under mäskningen på så att jag vid 62 grader låg på max av vad grytan klarar (ca 20,5 liter) inklusive malten i BIAB-påsen.

Kokade i 90 minuter och lät bitterhumlen gå med från kokets början.

Humle: Hallertauer Mittelfrueh, pellets, alfasyra 4,6% (bitter-, smak- och aromgiva) 7 + 4 + 4 gram.

Jäst: Förkultur 0,5 liter samt återvunnen Wyeast German Wheat (3333).

Jäsning i rumstemperatur, ca 22 grader, i 7 dagar.

Enligt min nya hydrometer:
OG = 1,050 (estimerat 1,050)
FG = 1,012 (estimerat 1,015)

Primade med 2 mockasockerbitar per 50 cl flaska, alltså ca 8,4 gram socker per liter.

Alkoholhalt 5,5 % efter kolsyrning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s