Selmas IPA – husets första öl

Tipset att tillsätta mer maltextrakt i stället för bryggsocker, byta ut jästen och tillvägagångssättet i stort kommer från backfire.se ”Gör din första öl med en ölsats”. Mycket värdefulla tips för en nybörjare 🙂

Batch 19 liter

Flytande maltextrakt IPA (Coopers) 1,7 kg
Ljust torkat maltextrakt (Coopers) 0,5 kg
Ljust torkat maltextrakt (Muntons) 0,5 kg
Dextros (Coopers) 0,3 kg

Humle: ingen (förutom i det humlade flytande extraktet)

Jäst: Danstar Nottingham 2 pkt á 11 gram

Jäsning i rumstemperatur, ca 22 grader, i 7 dagar. Därefter flasktappning.
Primning med Coopers kolsyretabletter, 2 st i varje flaska á 74 cl.
Flaskorna fick stå mörkt i rumstemperatur i två veckor för att utveckla kolsyra. Därefter åkte de ner i den svalare källaren för att lagras.

Enligt dåvarande hydrometer (troligen kass):
OG = 1,049
FG = 1,006

ABV 6,2%

Mörk bärnstensfärgad öl med bra kolsyra efter ca 3 veckor. Skummet helt ok. God men med en liten bismak av metall. Ölet kommer att drickas upp men jag tror inte att det är ett öl jag kommer brygga igen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s