Saison – öl nr 12

Till slut blev det lite sommarvärme denna sommar. När temperaturen började klättra upp mot 25 grader på övervåningen tyckte jag att det var dags att brygga min saison. Jästen är en belgisk saison (Wyeast 3724 Belgian saison) som kräver temperaturer uppåt 32 grader för att uppnå full utjäsning – ett spännande projekt med andra ord 🙂

Malt:
1,7 kg (47,9%) pilsnermalt
1,2 kg (33,8%) pale ale malt
0,3 kg (8,5%) vetemalt
0,3 kg (8,5%) münchnermalt
0,05 kg (1,4%) special b

Mäskning:
Värmde ca 25 liter vatten och mäskade in vid 52 grader – som vanligt! Höll 52 grader i 15 minuter. Ökade därefter till 62 grader och höll detta i 45 minuter. Nästa rast var vid 72 grader i 35 minuter. Mäskade ut vid 78 grader i 10 minuter.

Lyfte ur påsen i det stora durkslaget och lät den rinna av över min gamla bryggryta.

Kokade i 90 minuter.
Jag lät bitterhumlen (Challenger, alfasyra 7,78%, 10 gram) gå med i 60 minuter. Tillsatte smakhumlen (Cascade, alfasyra 5,5%, 8 gram och Citra, 12,9% alfasyra, 8 gram) när 20 minuter återstod av koktiden. Efter ytterligare 5 minuter åkte vörtkylaren ner tillsammans med ett halvt kryddmått Protafloc. Som aromhumle använde jag Cascade och Citra, 10 gram av varje, som gick med de sista 5 minuterna.

Vörten kyldes till 22 grader.

Tillsatte min förkultiverade saisonjäst – Belgian saison (Wyeast 3724). Vispade före och efter tillsättandet av jästen.

Totalt blev det drygt 15 liter i jäshinken.

Jag monterade doppvärmaren i locket till jäshinken men valde att inte plugga in den direkt.

OG = 1.050 (estimerat 1.051)
FG = 1.008 (estimerat 1.006)

Primärjäste i rumstemperatur (24-25 grader) i 4 dygn. Mätte efter 4 dygn SG = 1.028. Pluggade in doppvärmaren och fick upp tempen i jäshinken till ca 30 grader. Efter totalt 10 dagar mätte jag SG till 1.012.Efter 19 dagars jäsning med temperatur mellan 24 och 30 grader mätte jag SG till 1.010.
De sista två och en halv veckorna var tempen i jäshinken 34 grader med doppvärmarens hjälp.
Flasktappade efter fem och en halv vecka (39 dagar). FG = 1.008 och ABV efter kolsyrandet 5,9%.

Totalt blev det en back 33 cl (20 st) + en referensflaska 33 cl (bra att ha vid kolsyrekontroll) samt 14 st 50 cl, dvs nästan 14 liter.

Omdöme:
Inte tillräckligt torr och därmed inte tillräckligt fräsch i smaken.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s