Mature Man´s Young Lager – öl nr 2

Jag fick med flytande maltextrakt till ett lageröl med prylarna från Coopers. Då jag läst att lager inte var helt lätt att brygga (och kanske framför allt jäsa) letade jag febrilt efter ett bra recept (så att jag skulle slippa hälla ut det efter alla ansträngningar). Det hittade jag till slut på forumet på humle.se http://www.humle.se/punbb/viewtopic.php?id=2588&amp

Batch 25 liter

Flytande maltextrakt Lager (Coopers) 1,7 kg
Ljust torkat maltextrakt (Muntons) 2 kg

Humle: Saaz (smak och arom)

Jäst: Saflager W-34/70 (Fermentis torrjäst) 11.5 g

Jäsning i källaren, i 12-13 grader, i 15 dagar. Därefter tappning på 3 st 5 liters fat och 24 st flaskor (33 cl och 35,5).

Primning med mockabitsocker, 1 bit per 33 cl. Började med att prima faten och använde då 14 bitar i varje fat. Det tredje fatet fick hällas tillbaka i jäshinken, eftersom ventilen lossnat på flaskfyllarröret, och därefter tillsattes sockerlösning motsvarande 5 liter direkt i jäshinken. Troligen i minsta laget till den mängd som återstod.

Förvaring av 2 av faten samt flaskorna i rumstemperatur under 13 dagar för kolsyreutveckling innan de bars ner i källaren för lagring. Ett fat fick stå kvar i källaren under kolsyrejäsningen, det ska bli spännande och se om det märks någon skillnad.

Enligt dåvarande hydrometer:
OG = 1,040
FG = 1,006

ABV 4,9%

Ett välsmakande lageröl! Lagom humlat, bra kolsyra och skum (även om både kolsyra och skum än så länge är i underkant). Har förstått att lageröl ska lagras LÄNGE. Det kommer inte bli fallet med detta öl, det bryggdes för att drickas på en fest, därav namnet. Ett öl som jag definitivt kan tänka mig att göra om!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s