Kvack, kvack version 3 – öl nr 22

Tredje gången gillt!

Malt och andra extraktgivare:
3000 g (56,1 %) pilsnermalt
1000 g (18,7 %) munchnermalt
330 g (6,2 %) puffat vete
290 g (5,4 %) special b

Till koket
330 g (6,2 %) ljust kandisocker
400 g (7,5 %) ljust maltextrakt

Mäskade in vid 62 grader och höll denna temp i 35 minuter. Ökade sedan till 70 grader och stannade där i 45 minuter. Mäskade ut vid 76 grader i 10 minuter.

Lyfte ur påsen och lät den rinna av över en annan gryta. Under tiden påbörjade jag koket. När jag tillsatte den avrunna vörten, ca 2 liter, la koket av och grytan hade svårt att komma upp i kok igen. Efter ca en timme tog jag beslut att slanga över vörten till min andra gryta och koka på spisen.

Kokade i 60 minuter. Tillsatte bitterhumlen (17 gram Challenger, pellets, 7,78 % alfa) när koket började. Med 15 minuter kvar tillsatte jag jästnäringen och när 10 minuter återstod av koktiden åkte 12 gram Cascade (pellets, 6,5% alfa) och 12 gram Saaz (kottar, 4,1 % alfa).

Kylde vörten till ca 19 grader. Vispade för att syresätta och tillsatte sedan jästen (Wyeast 3787) och vispade igen.

Knappt 13 liter blev det i jäshinken, någon liter för lite och något för hög OG.

OG = 1.086 (est 1.082)
FG = 1.017 (est 1.020)

Jäsning i rumstemperatur (ca 18-20 grader) i två veckor. Omtappning till sekundärkärl som den fick stå i en vecka.
Primade med en mockasockerbit per 33cl flaska, 32 st blev det totalt. Räknar med att det blir 9,4% (!) ABV efter kolsyreutvecklingen. Den här måste nog få mogna en stund innan den blir drickbar 🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s