Kvack kvack, belgisk strong ale (Kwak) – öl nr 5

Så har jag gett mig på mandomsprovet – ett försök att få till en kopia på min belgiska favoritöl Kwak.

Inspiration fick jag från ett belgiskt ölforum, där både malttyper och -mängder samt humle sorterna diskuterades. Min blev inte en exakt kopia (t ex skippade jag vetemjöl och använde puffat vete istället), men jag ligger i alla fall nära.

Receptet som följer:

Batch 11,5 liter

Malt och andra extraktgivare:
2530 g pilsnermalt
670 g münchnermalt
200 g puffat vete
170 g Special B malt
(170 g ljust candi-socker till koket)

Stegmäskade
62 grader i 35 minuter
70 grader i 45 minuter
78 grader i 10 minuter

Lyfte ut BIAB-påsen och lät den först rinna av på ugnsgallret innan jag flyttade den till ett durkslag över en väl rengjord hink. Där fick den ligga medan jag började vörtkoket och jag kunde efter en stund tillsätta ytterligare ca 1 liter vört från hinken.
Innan vörtkoket tillsatte jag kandisockret.

Pre-boil gravity 1.060

Kokade i knappt 90 minuter och tillsatte humle enligt nedanstående
10 g Challenger pellets, alfasyra 7,78% fick koka med som bittergiva i 90 minuter
8 g Cascade pellets, alfasyra 5,5% + 8 g Saaz kottar, alfasyra 4,1% fick koka med de sista 10 minuterna.

Med en kvart kvar tillsatte jag ett halvt kryddmått protafloc och lät vörtkylaren koka med.

Kylde vörten till 20 grader och tillsatte jästen Belgian strong ale (Wyeast Labs) 1388. (Vispade med ballongvisp före och efter tillsatsen av jästen).

OG = 1.072 (beräknat OG 1.078)
FG = 1.014 (beräknat FG 1.016)

Jäsning i 13 dagar i 20-22 grader. Ingen sekundärjäsning.

Primade med en mockabit i varje 33 cl flaska. Möjligen något för mycket för denna öltyp.

Totalt 26 flaskor á 33 cl. 8,0 % ABV efter kolsyreutveckling.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s