Kölsch – öl nr 7

Malt:
2,5 kg pilsnermalt
0,34 kg munchnermalt (0,25 kg enl. receptet men jag såg ingen vits att spara de 90 gram som var kvar i påsen)
0,25 kg vetemalt

Mäskning:
Värmde ca 14 liter vatten och mäskade in vid 52 grader. Höll 50-52 grader i 30 minuter. Tillsatte kokhett vatten från vattenkokaren (maxade vad grytan klarar) och värmde på plattan för att nå nästa temperatur, 66 grader. Höll 66 grader (med visst besvär) i 70 minuter. Höjde till 76 grader och stannade där i 10 minuter.

Lyfte ur påsen och lät den rinna av i mitt nya durkslag från IKEA.

Kokade i 90 minuter med bitterhumlen (Perle, alfasyra 8,8%, 10 gram) med från kokets början. Tillsatte smakhumlen (Hallertauer Mittelfrueh, alfasyra 4,6%, 8 gram) när 20 minuter återstod av koktiden. Efter ytterligare 5 minuter åkte vörtkylaren ner tillsammans med ett halvt kryddmått Protafloc. Som aromhumle använde jag Hallertauer Mittelfrueh, alfasyra 4,6%, 8 gram som gick med de sista 5 minuterna.

Vörten kyldes sedan till 17 grader. Vid 20 grader mätte jag SG till 1.054 och tillsatte därför drygt en halv liter vatten.

Tillsatte min förkultiverade Kölschjäst – Kölsch II Yeast (tillfällig jäst Brewer’s Choice 2575PC Activator). Vispade före och efter tillsättandet av jästen.

Slutligen bar jag ner jäshinken i källaren där temperaturen har pendlat mellan 16 och 18 grader.

OG = 1.050 – 1.052 (estimerat 1.050)
FG = 1.010 (estimerat 1.010)

Primärjäste i ca 16 grader i fyra och ett halvt dygn, sedan i ca 21 grader i ett och ett halvt dygn. Sekundärjäsning i två dagar.

Kolsyrade med 2 st mockasockerbitar i varje 50 cl flaska. Totalt blev det 19 st 50 cl flaskor och en 33 cl flaska.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s