Kölsch nr 3 – öl nr 11

Jag har lovat att stå för ölen på en kräftskiva i slutet av augusti. Valet föll på kölsch efter att ha misslyckats med att väcka min sparade veteölsjäst till liv. Denna bryggning var premiärbryggning med min nya bryggryta 🙂

Malt:
3,22 kg (84,3%) pilsnermalt
0,3 kg (7,9%) münchnermalt
0,3 kg (7,9%) vetemalt

Mäskning:
Värmde ca 20 liter vatten och mäskade in vid 52 grader. Höll 52 grader i 15 minuter. Ökade därefter till 62 grader och höll detta i 45 minuter, tillsatte en del kokande vatten från vattenkokaren vid temp.stegringen. Nästa rast var vid 72 grader och även denna höll jag i 45 minuter, tillsatte även här en del kokande vatten vid stegringen. Mäskade ut vid 78 grader i 10 minuter.

Lyfte ur påsen i det stora durkslaget och lät den rinna av över min gamla bryggryta.

Kokade i 90 minuter.
Jag lät bitterhumlen (Perle, alfasyra 8,8%, 13 gram) gå med från kokets början. Tillsatte smakhumlen (Hallertauer Mittelfrueh, alfasyra 4,6%, 16 gram) när 20 minuter återstod av koktiden. Efter ytterligare 5 minuter åkte vörtkylaren ner tillsammans med ett halvt kryddmått Protafloc. Som aromhumle använde jag Hallertauer Mittelfrueh, alfasyra 4,6%, 8 gram som gick med de sista 5 minuterna.
Jag spädde med ungefär två liter vatten under koket och mitt OG blev blygsamma 1.042.

Vörten kyldes till 18 grader.

Tillsatte min förkultiverade återanvända Kölschjäst – Kölsch II Yeast (tillfällig jäst Brewer’s Choice 2575PC Activator). Vispade före och efter tillsättandet av jästen.

Slutligen bar jag ner jäshinken i källaren där den fick jäsa i ca 18 graders värme

OG = 1.042 (estimerat 1.050)
FG = 1.010 (estimerat 1.010)

Primärjäste i ca 18 grader i 7 dygn, lyfte därefter upp hinken i rumstemperatur, ca 23 grader, i ett dygn innan flasktappning.

Kolsyrade med 2 st mockasockerbitar i varje 50 cl flaska, i 5 liters partyfaten blev det 18 mockasockerbitar. Totalt blev det 2 st partyfat och 14 st 50 cl flaskor.

Efter 3 veckor på fat/flaska var det dags att avnjuta detta öl på kräftskivan.
Öppnade ett välkylt partyfat (2 dygn i kylskåp + kylmanschett). Tryckte ned pluggen med tappröret och lät alltså kolsyretrycket vara kvar. I första glaset blev det mycket skum men redan vid upphällningen av det andra blev det bättre. Min enda fundering är vad det var som gjorde ölet så otroligt disigt. Köldgrumling kanske? Det var hur som helst gott och mycket uppskattat 🙂

Lämna en kommentar