IPA from England (?) – öl nr 4

Min andra helmaltsbryggning med BIAB -Brew In A Bag.

Batch 10 liter

Pale ale malt 2,537 kg
Caramel Crystal malt 0,272 kg
Special B 0,091 kg

18,7 liter vatten.
Mäskning:
62 grader 45 minuter
72 grader 30 minuter

Humle:
Fuggles, kottar, alfasyra 5,13 % (bitter-, smak- och aromgiva) 24 + 10 + 10 gram [60, 20 + 5 min]
Kent Golding, pellets, alfasyra 6,75 % (smak- och aromgiva) 10 + 8 gram [20 + 5 min]

Jäst: Wyeast London Ale III (1318)

Jäsning i rumstemperatur (ca 20 grader) i sju dagar och därefter sekundärjäsning. SG vid omtappning 1.020.

Efter en vecka i sekundären har densiteten inte rört sig nämnvärt. Jag tror att jag mäskade på något för hög temperatur och det skulle kunna förklara varför det inte jäste ut enligt plan. Hur som helst smakar grönölet bra och det känns som det viktigaste.
Alltså: Flasktappning efter jäsning i 7 + 7 dagar.
Priming med sockerlösning – 5 gram strösocker per liter, dvs 50 gram till ca 10 liter.

Enligt min nya hydrometer:
OG = 1,062
FG = 1,019-20

Estimerat ABV 6,0% efter kolsyrning.

Omdöme efter 12 dagar på flaska:
Gott! Bra skum och kolsyra och riktigt, riktigt gott!
Men… det är ingen IPA 🙂
Det är en ale, men ursprunget är lite tveksamt… Är det möjligen en liten belgare? Eller är det en engelsk lite mörkare ale?
Just nu bryr jag mig inte så mycket om var den kommer ifrån – ölet smakar kanon, oavsett!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s