Husets sydtyska sommarvete – öl nr 3

Min första helmaltsbryggning med BIAB – Brew In A Bag.

Batch 14,5 liter

Vetemalt 1,7 kg
Pilsnermalt 1,2 kg

Mäskade med för lite vatten (ca 8 liter) enligt nedanstående mäskningsschema:
38-40 grader ca 20 minuter
50 grader ca 5 minuter
62 grader ca 30 minuter
72 grader ca 20 minuter
78 grader ca 10 minuter

Spädde med vatten (ca 1,5 liter) i början av vörtkoket.

Humle: Hallertauer Mittelfrueh, pellets, alfasyra 4,6% (bitter-, smak- och aromgiva) 7 + 4 + 4 gram

Jäst: Wyeast German Wheat (3333)

Spädde till 14,5 liter (ca 7 liter?) direkt i jäshinken.

Jäsning i rumstemperatur, ca 22 grader, i 7 dagar. Därefter tappning på 1 st 5 liters fat och 14 st flaskor (50 cl).

Primning med mockabitsocker, 2 bitar per 50 cl. Till fatet använde jag 17 bitar. Det blir förhoppningsvis ett ordentligt kolsyrat öl!

Enligt min nya hydrometer:
OG = 1,042
FG = 1,010

Estimerat ABV 4,7% efter kolsyrning.

Omdöme efter två veckor på flaska:
Lite för lite kolsyra och skum men det smakar bra. Planen är att det ska drickas till midsommar och förhoppningsvis hinner det jobba upp bättre kolsyra på dessa veckor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s