Dark ale Christmas edition – öl nr 19

Husets tredje julöl blir en engelsk mörk ale.

Malt:
3 kg (80 %) Maris Otter pale ale
0,5 kg (13,3 %) Crystal 300 från Viking
0,25 kg (6,7 %) Dark ale malt från Viking

Mäskade in vid 62 grader. Höll denna försockringsrast i 30 minuter. Temperaturstegring till 72 grader, lika lång rast här dvs. 30 minuter. Höjde tempen till 78 grader för utmäskning och höll denna temperatur i 10 minuter.

Lyfte upp påsen och lät den rinna av i durkslaget. Flyttade durkslaget till annan kastrull och pressade ur ca 1 liter vört till med hjälp av ett grytlock (det är VARMT att hantera nästa 80-gradig malt i en tygpåse!). Gissar på att jag hade knappt 25 liter i grytan när koket startade.

Vis av tidigare erfarenhet väntade jag med att mäta pre-boil gravity. Tog mätprovet när koket varit igång i ca 20 minuter (kokar totalt i 90 minuter). Pre-boil gravity var 1.048.

Efter 30 minuters koktid tillsatte jag bitterhumlen, 20 gram Fuggles (pellets, alfa 5 %), som får koka med i 60 minuter. När 20 minuter återstod åkte 15 gram Fuggles och 15 gram East Kent Goldings (pellets, alfa 6,75 %) ner i koket. Efter ytterligare 5 minuter var det dags för knappt ett kryddmått Protafloc och vörtkylaren. När 10 minuter återstod var det dags för ytterligare 15 gram East Kent Goldings (pellets, alfa 4,8 %). När fem minuter återstod tillsattes jag för första gången jästnäring (knappt en tsk WLN1000) och den sista humlegivan bestående av 15 gram Fuggles.

Fiskade upp humlepåsarna och kylde därefter vörten till 19 grader. Vispade med ballongvispen, för syresättning av vörten, både före och efter tillsättandet av jästen.

Pre-boil gravity = 1.048 (efter ca 20 min kok)
OG = 1.056 (estimerat 1.058)
FG = 1.016 (estimerat 1.015)

Ca 15,5 liter i jäshinken, efter tillsättandet av jästen inkl. förkultur.

Påbörjade jäsningen i källaren i ca 16-17 grader. Efter ett par dagar var tempen i jäshinken nere i 15 grader. Lät den stå kvar i totalt sex dagar och när jag då lyfte upp hinken i rumstemperatur var det inte mer än 14 grader enligt termometern på hinken.
Jäste i totalt 11 dagar.

Packningen till tappkranen i hinken ”sa upp sig” och en torsdagsmorgon var det bara att ta hand om det som återstod i den läckande hinken. Fick ut ca 8 liter.

22 st 33 cl flaskor primades med en mockasockerbit i varje. En 75 cl flaska (som innehållit Estrella Inedit) primades med 2 bitar.
Efter 11 dagars kolsyrejäsning var det både bra skum och kolsyra i ölet. Alkoholhalten landade på ca 5,6 %.

Lite deppigt att det inte blev mer än ca 8 liter 😦 men det som var riktigt trevligt var att den blev riktigt god! 🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s