God-jul-öl – öl nr 16

Den första av årets två planerade julöl.
En mörk ale med planerad alkoholhalt kring 5% ABV.

Malt:
3200 gram (88,9%) pale ale malt
200 gram (5,6%) Special B
100 gram (2,8%) Crystal 300
100 gram (2,8%) Chokladmalt

Mäskningsschema:
Inmäskning vid 62 grader, rast i 40 minuter. Temperatuthöjning tid 70 grader, rast i 40 minuter. Utmäskning vid 75 grader i 10 minuter.

Kok i 90 minuter.
När 60 minuter återstår åkte 20 gram East Kent Golding (pellets, alfa 6,75%) ner i koket. När 15 minuter återstod åkte resten i dvs. vörtkylaren, 1 krm Protafloc samt 9 gram East Kent Golding (pellets, alfa 6,75%) och 11 gram Tettnanger (kottar, alfa 5,1%).

Kylde vörten till 20 grader och tillsatte förkulturen med jästen English ale WLP002. Syresatte (genom att vispa med ballongvisp) före och efter tillsättandet av jästen.

OG = 1.046? se nedan (estimerat 1.055)
FG = 1.014

Mätte pre-boil gravity till 1.044. Döm om min förvåning när OG mättes till 1.046 efter 90 minuters kok. Hur f-n kunde jag läsa av pre-boil så illa?? Båda värdena är avlästa vid 20 grader så det kan inte vara det som felar… Ja, ja, vi får se var det tar vägen.
Uppdatering: Läste på ett av ölforumen att det är viktigt att inte ta pre-boil-provet för tidigt. Man bör ha ett riktigt kok igång innan man gör mätningen. Det är nog förklaringen till att mitt pre-boil blev knasigt i detta fall, jag tog helt enkelt provet för tidigt.

Flasktappade efter 13 dagars primärjäsning (i 18-20 grader). Det blev 2 st 1 liters flaskor (ska serveras på julafton) med 3 mockasockerbitar i varje, 16 st 33 cl flaskor med 1 mockasockerbit och 16 st 50 cl flaskor med drygt en mockasockerbit.
Alkoholhalten landar på ca 4,6% ABV efter kolsyrandet, lagom för en öl att dricka till julsnapsen tycker jag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s