Belgisk pale ale – öl nr 15

Jag har bryggt tre belgare tidigare, två Kwak-kloner och ett försök att få till en Westmalle dubbel. Nu ville jag prova att brygga en ljus och något alkoholsvagare belgare. Det ska bli spännande att se vad det blir!

Knappt 15 liter blev det i jäshinken innan jästen tillsattes.

Malt och andra extraktgivare:
2815 gram (67,7%) pilsnermalt
780 gram (18,8%) pale ale malt
395 gram (9,5%) cara blond 20
170 gram (4,1%) candi-socker till koket (blandat ljus och mörk)

Mäskade in vid 64 grader och höll detta i 75 minuter. Mäskade sedan ut vid 75 grader i 10 minuter.

Kokade i 90 minuter. Lät bitterhumlen, 25 gram Styrian Golding Bobek (alfasyra 6,2%) gå med från kokets början. Efter 60 minuter åkte 12 gram Saaz i (alfasyra 4,1%).
Med kvarten kvar åkte vörtkylaren och kryddmåttet med Protafloc i.

Kylde sedan till 20 grader innan jag flyttade över till jäshinken. Återanvände min ”Kvack-jäst” Wyeast 3787 som hade stått i e-kolven på magnetomröraren i ett par dagar.
Syresatte genom att vispa med en väl steriliserad ballongvisp, före och efter tillsättandet av jästen.

OG = 1.048/49
FG = 1.012

Primärjäsning i tre veckor. De första 8 dagarna i ca 18 graders temperatur, därefter 18-20 grader.
Primade med en mockasockerbit per flaska (oavsett storlek). Totalt blev det 18 st 33 cl och 17 st 50 cl.

~5,2% ABV efter kolsyrandet.

Omdöme:
Fräsch och lättdrucken belgare! Den här kommer jag att göra om! Lite klent med kolsyra i 50 cl flaskorna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s