Belgisk blond – öl nr 21

Bryggåret 2013 inleddes med en belgisk blond.

Malt och andra extraktgivare:
3 kg (85,6 %) pilsnermalt, dubbelkrossad från Viking
0,22 kg (6,3 %) caraplus 10, Viking
0,186 kg (5,3 %) cara blond 20, Castle Malting

50 gram ljust + 50 gram mörkt kandisocker till koket.

Mäskningsschema:
Värmde 26 liter vatten till 69 grader. Tillsatte malten och landade då på önskade 67 grader. 75 minuter senare höjde jag tempen till 76 grader och höll detta i 10 minuter innan jag lyfte ur påsen.

Lät påsen rinna av, liggande i durkslaget, över annan gryta medan jag påbörjade koket. Kunde därefter tillsätta knappt två liter ytterligare vört, utan att behöva pressa ur påsen.

Kokade, som vanligt, i 90 minuter. Bitterhumlen (20 gram Styrian Golding kottar 6,2 % alfa) gick med i 60 minuter och smakhumlen (11 gram Saaaz kottar 4,1 % alfa) kokade med de sista 30 minuterna. Valde denna gång att rengöra och sterilisera vörtkylaren för att slippa låta den koka med de sista 15 minuterna. Jag tycker att koket nästan avstannar på slutet när vörtkylaren åker i grytan, så denna gång ville jag prova en annan lösning.
Tillsatte Protafloc när det var en kvart kvar på koket tillsammans med halv tesked jästnäring.

Kylde sedan vörten till 18 grader och flyttade över till jäshinken. Vispade med ballongvispen för att syresätta och tillsatte sedan min förkultiverade Wyeast 3787, Trappist High Gravity, som hade stått på magnetomröraren i tre dagar. Vispades sedan igen.
Ca 16,5 liter blev det i jäshinken.

Hade en ny biab-påse denna bryggning. Den har lite större maskor i botten än min tidigare påse och jag fick om möjligt ännu mer grums i grytan…. 😦

Pre-boil gravity = 1.044 (est 1.039)
OG = 1.052 (est 1.054)
FG = 1.011 (est 1.011)

Jäsning startade i rumstemperatur (ca 20 grader). Efter två dygn hade temperaturen stigit till 24 grader i hinken. Jag lyckades sänka temperaturen i rummet där hinken stod (tvärdrag och 10 minusgrader ute :-)) och var snart nere på ca 20 grader i jäshinken igen.
Jäsning i 14 dagar. Jästen, Wyest 3787, ger ett otroligt jästskum på ytan. Jag tror att ölet i princip var färdigjäst efter en dryg vecka men det tog tid innan jästen sjönk till botten.

Då ölet var klart och fint bestämde jag mig att flasktappa direkt (och inte låta det vila och klarna i sekundärkärl). Totalt blev det 16 st 50 cl flaskor och 19 st 33 cl. Jag primade med en snabbsockerbit i 50 cl flaskorna och en mockasockerbit i 33 cl flaskorna. Ca 5,8 % ABV efter kolsyrandejäsning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s