Amerikansk IPA – öl nr 13

Så var det nu dags att försöka få till en riktigt välhumlad öl. Har druckit BrewDogs Punk IPA och Hardcore IPA för att få inspiration. Denna IPA blir dock ingen BrewDog-klon.

Malt:
3,84 kg (94,8 %) pale ale malt
0,13 kg (3,2 %) caraplus 10
0,08 kg (2%) münchnermalt

Mäskning:
Värmde 25 liter vatten och mäskade in vid 62 grader. Höll 62 grader i 40 minuter. Ökade därefter till 72 grader och höll detta i 35 minuter. Mäskade ut vid 78 grader i 10 minuter.

Lyfte ur påsen i det stora durkslaget och lät den rinna av över min gamla bryggryta.

Kokade i 90 minuter.
Jag lät bitterhumlen (Amarillo, kottar, alfasyra 10,0%, 12 gram och Chinook, kottar, alfasyra 13,3%) gå med i 60 minuter. När en kvart återstod av koket åkte vörtkylaren ner tillsammans med ett halvt kryddmått Protafloc och smakhumlen (Amarillo, 15 gram och galaxy, kottar, 14,17% alfasyra, 15 gram). Med 5 minuter kvar kastade jag i 20 gram Amarillo och 20 gram Nelson Sauvin (pellets, 11,8% alfsyra).

Vörten kyldes till 20 grader.

Tillsatte förkulturen med min California ale (WPL001) – 1,2 liter. Vispade före och efter tillsättandet av jästen. Totalt blev det ca 13 liter i hinken vilket vittnar om det sämsta utbytet hittills – bara drygt 50%, eländigt 😦

Slutligen bar jag ner jäshinken i källaren där temperaturen är ca 18-19 grader.

OG = 1.052 (estimerat 1.060)
FG = 1.012 (estimerat 1.010)

Efter 8 dagar i källaren (18 grader) mätte jag SG till 1.014. Lyfte upp hinken i rumstemperatur och lät den stå två dygn innan jag tappade om till sekundär och torrhumlade. Ingen förändring av densiteten vid omtappningen. Torrhumling i 4 dagar och därefter flasktappning.

35 flaskor à 33/35.5 cl. Primade med en mockasockerbit per flaska.

Efter tolv dagar på flaska var det dags för en första avsmakning – bra kolsyra och skum, men lite obalanserat. Kroppen är lite tunn i förhållande till mängden humle. Hoppas att det kan utvecklas till det bättre.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s