Kolsyreproblematik

Om ungefär en månad är det ett år sedan jag snöade in på det här med hembryggning av öl. Drygt 20 öl har det blivit och jag tycker mig märka en klar kvalitetsförbättring, ju varmare i kläderna jag blivit. Förutom på en punkt; jag har börjat få problem med kolsyreutvecklingen i mina öl.

Jag har funderat en del, men blir inte riktigt klok på orsaken.

Första gången jag upplevde att det tog tid (3-4 veckor) för ölet att jäsa kolsyran var i höstas när jag bryggde mitt första julöl. Vintervärmaren, som bryggdes efter julölen, och på den återanvända jästen, hade dock inga problem att utveckla kolsyra. Därefter bryggde jag ännu ett julöl, med en annan jästsort än de två tidigare, och den hade inte heller några problem att utveckla kolsyra.

Nästa öl ut var min första helmaltslager. Trots 3 veckor i rumstemperatur utvecklades det ingen kolsyra att tala om. Tog därför beslutet att påbörja kallagringen och hålla tummarna att tiden skulle göra sitt, trots lagring i kylskåpstemperatur (ca 4 grader). Jag vill minnas att jag flasktappade den 28 januari och jag väntar fortfarande på att denna i övrigt lyckade lager ska utveckla tillräckligt med kolsyra 😦

För ett par veckor sedan flasktappade jag min senaste Kwak. Denna blev visserligen starkare än sina två föregångare (som båda utvecklade bra kolsyra) men ännu efter två veckor är den kolsyreplatt.

Till Kvacken använde jag en jäst som jag tidigare bryggt en belgisk blond på. Denna alkoholsvagare belgare utvecklade fin kolsyra på ett par veckor.

Så…
Vad tusan är problemet?
Trist att vara osäker på om man får kolsyra när ölen i övrigt bara blir bättre och bättre… Vad göra?

Annonser
Det här inlägget postades i Öl och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s