Fiaskobryggning

Min 23:e bryggning gick inte alls som den skulle!
Hade tänkt att brygga en amerikansk IPA med Marris Otter som basmalt(3,2 kg, 86,5%), en skvätt caraplus 10 (2,7%) och en lika liten skvätt caraplus 150 (2,7%). Hade också planer på att tillsätta 400 gram extra light DME för att få upp OG till 1.060.

Så… Jag började med att värma 26 liter vatten i bryggrytan. Det gick vägen 🙂
När jag vägde upp malten tyckte jag att jag fick plats med märkligt mycket i min rostfria bunke. Tänkte dock inte mer på det och bar istället ner, vad jag trodde var, 3.4 kg malt till köket och mäskade in. Reagerade inte heller när jag rörde ut malten i vattnet, lite lite malt kändes det allt som, men jag hade ju vägt malten! Efter utmäskningen 75+10 minuter senare ska påsen lyftas. Det här är inga 3,4 kg!!! Det är inte ens hälften så mycket.

Vad har hänt? Begriper ingenting! Börjar titta på vågen. Den går att ställa in på kg eller lb – och jag har använt fel enhet! 1 lb motsvarar 373 gram!

Jag har alltså mäskat med 1,2 kg Marris Otter (istället för 3,2 kg), 37 gram karamellmalt av varje sort (istället för 100 gram av varje). Ridå!

Vad göra? Jag hämtade allt torkat maltextrakt huset hade att erbjuda. Tror att jag vispade i drygt ett kilo.

Påbörjade sedan koket. Som under min förra bryggning dog grytan strax efter uppkoket. Slangade över vörten till annan gryta och kokade på spisen istället 😦

Nu var det dags för nästa fiasko. Humlen skulle vägas upp.
Hade tänkt använda Simcoe (15 gram) och låta det koka med i 60 min. Skulle sedan prova tre sena humlegivor, vid 15, 10 och 2 min från kokslut. Till dessa sena givor tänkte jag mig lika delar (20 gram) av Fuggles och Cascade. Dvs totalt 60 gram var av Fuggles och Cascade.

Jag började väga upp humlen (med min andra våg) och bestämmer mig för att blanda Fuggles och Cascade i skålar för att senare fördela detta i humlepåsarna. Fram med 4 skålar, väger upp Simcoe i en skål och fortsätter att väga upp och fördela Cascade och Fuggles i de andra tre skålarna – tror jag! När jag är klar upptäcker jag att det är märkligt lite humle kvar i Simcoe-påsen… Jag har använt fel humle! Kastar mig ut på nätet och förstår att Simcoe kan generera katt-piss liknande smak/doft. Panik! Jag vill inte ha 15 + 60 gram Simcoe i min IPA!! Försöker skilja ut humlen i de tre skålarna och kastar det jag tror är Simcoehumlen. Fyller på med Cascade.

Får efter 90 minuters kok upp OG till 1.054. Håller alla tummar att jag lyckats parera humle-missen skapligt.

Jag hoppas att detta öl inte blir alltför uppskattat, jag kommer få riktigt svårt att brygga denna igen 😉

Annonser
Det här inlägget postades i Amerikansk IPA. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s