Bryggning och omtappning

En söndag i ölets tecken 🙂

Bryggning av en amerikansk IPA pågår. Mäskar vid 67 grader i 75 minuter. Använder Marris Otter pale ale malt och en skvätt ljus karamellmalt och en lika liten skvätt lite mörkare karamellmalt. Det blir även lite torkat maltextrakt till koket för att få upp OG lite grann.

Tänker använda Simcoe som bitterhumle (15 gram 14,2% alfa) och i övrigt dunka i totalt 120 gram humle från 15 minuter innan kokslut till kokslut. Det blir lika delar Fuggles och Cascade till dessa sena givor.

Jästen är en WLP001, California ale, som jag skördade i mitten av november. En förkultur på en liter har stått på magnetomröraren i två dygn. Därefter ställde jag in e-kolven i kylskåpet för att separera jästen från vörten. Nu har kolven stått i rumstemperatur i 6-7 timmar för att få jästen i rätt temp innan pitch.

Under mäskningen passade jag på att tappa om min Kvack, Kvack (Kwak-klon) till sekundär. Den blir stark! SG var nere på 1.018 vid omtappningen. Om den inte jäser ner ytterligare landar det färdiga ölet på ca 9.2% ABV – galet!

Timern piper så nu är det dags för utmäskning 🙂

Det här inlägget postades i Amerikansk IPA, Belgisk strong dark ale och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s